EPS, geëxpandeerde polystyreen

EPS is in vele toepassingen een weloverwogen en bewuste keuze als het gaat om toepassing, kosten, milieu en gezondheid. EPS (Geëxpandeerde polystyreen) wordt in de volksmond ook wel tempex, piepschuim, ps-hardschuim of isomo genoemd.

De blokken worden door Plastisense in de gewenste afmetingen en vormen gesneden of gefreesd. Het materiaal is verkrijgbaar in verschillende soorten persingen (densiteiten) en kwaliteiten.

 • In de Verpakkingsindustrie voor verpakkingen, profielen en vulmateriaal

 • Voor Design toepassingen en aankleding van bijvoorbeeld festivals

 • In de Bouw & Industrie voor ondervloer isolatie, vloerverwarming of dakisolatie

 • Als Belettering voor uw beursstand of etalage

 • In de Meubelindustrie voor design en maatwerk meubels

 • Als Winkeldecoratie, seizoensdecoratie of maatwerk interieur

Eindeloze toepassingen

Afhankelijk van uw wens en toepassing geven wij u een vrijblijvend advies, de toepassingen zijn namelijk eindeloos! Denk aan decoratie, belettering, meubilair, bouw en dergelijke. EPS kan ‘schoon’ gebruikt worden, maar kan ook van een watergedragen lak  of van een slagvaste Polyurea coating worden voorzien.

Zodra Polyurea is aangebracht op EPS vormt deze een harde, slagvaste en vochtbestendige laag. Hierdoor wordt EPS voor vele jaren beschermd tegen bijna alle gebruiksomstandigheden.

Bekijk onze coatings

Het beste alternatief van conventionele materialen

EPS is zeer aantrekkelijk geprijsd waardoor het voor veel toepassingen het beste alternatief vormt ten opzichte van conventionele materialen zoals hout, beton of metaal. Het is betaalbaarder dan de meeste alternatieven in hetzelfde volume, denk aan het boxen van letters, houten belettering, podia ontwerp en dergelijke.

Plastisense werkt veelal met hogere densiteit en extra schone EPS++ kwaliteit, waardoor het ook uitermate geschikt is voor decoratieve toepassingen. Plastisense staat voor kwaliteit en service, maar wij houden onze kosten laag om u maximaal voordeel te bieden. Onze diensten en producten staan dan ook zeer competitief in de markt.

 • Licht van gewicht, goede isolerende eigenschappen, hoge druk en vormvastheid

 • Met Polyurea coating nog beter vorm, drukvast en zelfs slijtvaster dan staal!

 • EPS is 100% recyclebaar, ongevoelig voor vocht en niet hygroscopisch (geen schimmelgroei)

 • Brandvertragend (brandveilige SE kwaliteit), UV bestendig en blijvend hoge isolatiewaarde

 • Verlaagt bouwkosten op een slimme manier; er is minder beton nodig waarmee toch dezelfde sterkte behaald kan worden

 • Weinig basismateriaal nodig (slechts 2% polystyreen)

 • EPS is niet oplosbaar in water en geeft geen aanleiding tot bodemverontreiniging

 • Geen afgifte van gevaarlijke deeltjes of gassen

 • EPS is een mono materiaal waardoor het volledig recyclebaar is

 • Het positieve effect van recycling bij EPS is groter dan bij Steenwol en glaswol. PIR en PUR zijn zelfs niet te recyclen

EPS als isolatiemateriaal

Tegenwoordig zijn er verschillende isolatiematerialen in de markt verkrijgbaar. Denk aan EPS, XPS, PIR, PUR, Steenwol, glaswol, kurk en hout. Hoewel veel materialen gebruikt en geschikt zijn voor isolatietoepassingen, EPS blijft op vele vlakken dé koploper als het gaat om gezondheid, milieu en kosten.

Lees meer over EPS voor isolatie

De keuze voor XPS

XPS heeft in tegenstelling tot EPS weinig tot geen nabehandeling nodig, zoals schuren of plamuren. XPS heeft een hogere druksterkte dan EPS, hierdoor wordt het veelvuldig ingezet voor toepassingen met zware belastingen.

Meer over XPS

De keuze voor schuimrubber

Schuimrubber is verkrijgbaar in verschillende densiteiten en kan in combinatie met EPS worden toegepast. Schuim kan in nagenoeg elke vorm worden gesneden of gegloeid, de mogelijkheden zijn hierdoor eindeloos!

Meer over Schuimrubber

Een greep uit onze projecten

Vrijblijvend advies

Plastisense helpt u graag verder om uw vraagstuk te vertalen naar een prachtig eindresultaat! Neem contact met ons op voor een vrijblijvend advies.

Vraag direct aan!