Dé milieuvriendelijkste keuze voor isolatie

Tegenwoordig zijn er vele isolatiematerialen in de markt verkrijgbaar. Denk aan EPS, XPS, PIR, PUR, Steenwol, glaswol, kurk en hout. Hoewel wij ook vele isolatiematerialen leveren, blijft EPS op vele vlakken koploper als het gaat om gezondheid, milieu en kosten.

EPS is een kunststofmateriaal waarbij de productie geen schadelijke en giftige stoffen worden gebruikt. Het bestaat voor 98% uit lucht en bestaat voor 2% uit kunststof polystyreen. EPS is sterk, vormvast en kan heel veel (verdeelde) druk hebben. Met de inzet van maar 2% aan materiaal, wordt een product geproduceerd dat zijn functie voor 100% vervuld.

  • Weinig basismateriaal nodig (slechts 2% polystyreen)

  • Veilige milieuvriendelijkere brandvertrager op basis van FR-polymer. (sinds 2015 geen HBCD meer!)

  • Blaasmiddel pentaan dat wordt gebruikt bij EPS is een in de natuur voorkomende en geproduceerde koolwaterstof die geen uitwerking heeft op de ozonlaag. Er wordt geen gebruik gemaakt van CFK’s (freon/koolfluor koolwaterstoffen)

  • EPS is niet oplosbaar in water en geeft geen aanleiding tot bodemverontreiniging. Geen emissie van formaldehyde

  • Geen afgifte van gevaarlijke deeltjes of gassen

  • Veilig voor de gezondheid in alle fasen van zowel productie, verwerking op de bouwplaats als tijdens de gebruiksfase in ons binnenmilieu (woonhuis). EPS vormt dan ook geen gevaar voor de gezondheid!

  • Emissie: geen styreenemissie meetbaar

Goed alternatief voor PIR en PUR

In vergelijking met PIR is de isolatiewaarde van EPS lager bij een zelfde dikte. Dat is voor zowel consument als bedrijf vaak de reden om te kiezen voor alternatieven zoals PIR, PUR en XPS. Ook omdat PIR, PUR en XPS vochtongevoeliger zouden zijn dan EPS. Dat klopt ten delen, aangezien dat geldt bij volledige onderdompeling in water. En dat is een situatie waarin we EPS in de bouw nagenoeg niet blootstellen. Bij een zachte persing EPS60-SE (15 kg/m3) is de vochtopname bij volledige onderdompeling nog maar slechts 5% na 1 jaar.

Geen schimmels en bacteriën

EPS bestaat uit aan elkaar gehechte gesloten cellen met daartussen kleine soms met elkaar in verbinding staande gangetjes (ganglionnen). In de gesloten cellen kan noch water, noch damp binnendringen. De vochteigenschappen worden dus bepaald door de ganglionnen, die bij EPS niet als capillairen werken. EPS heeft geen capillaire werking, waardoor het EPS geen vocht zal opzuigen. Als isolator onder vloeren direct op zand, voldoet EPS dus zeer goed als isolatiemateriaal.

Nat worden van een kale EPS-plaat is niet erg, omdat het niet zal rotten of schimmelen. De micro-organismen die rot kunnen veroorzaken hebben om te leven naast vocht en een voldoende hoge temperatuur ook een voedingsbodem nodig. EPS bevat geen voedingsstoffen geschikt voor schimmels en bacteriën.

  • EPS is een mono materiaal waardoor het volledig recyclebaar is

  • Positieve effect van recycling bij EPS is groter dan bij Steenwol en glaswol. PIR en PUR zijn zelfs niet te recyclen

  • Klasse B1 vlamdovend volgens NEN-EN 13163 voor EPS60-SE (15 kg/m3) t/m EPS200-SE (30 kg/m3)

  • De kosten zijn zeer laag door gebruik van weinig grondstoffen, voordelige productietechnieken en vaak korte transportafstanden

Vrijblijvend advies

Plastisense helpt u graag verder om uw vraagstuk te vertalen naar een prachtig eindresultaat! Neem contact met ons op voor een vrijblijvend advies.