EPS, ook wel bekend als piepschuim of polystyreen, wordt vaak gezien als een niet-duurzaam verpakkingsmateriaal. Maar niets is minder waar, zo blijkt uit onderzoek. EPS is een thermoplastisch materiaal dat licht van gewicht is en goed bestand is tegen schokken en trillingen. Het wordt veel gebruikt als verpakkingsmateriaal voor onder meer elektronica, medische apparatuur, voedsel en dranken. Maar omdat het materiaal niet biologisch afbreekbaar is en daardoor bijdraagt aan de plasticsoep, wordt het vaak als niet-duurzaam beschouwd.

De duurzaamheid van EPS

Recent onderzoek laat echter zien dat EPS als verpakkingsmateriaal veel duurzamer is dan vaak gedacht wordt. Zo blijkt uit een studie van de Universiteit van California, Berkeley, dat EPS-verpakkingen in vergelijking met andere materialen zoals papier, glas en karton tot wel 10 keer minder broeikasgassen uitstoten tijdens productie en transport. Dit komt doordat EPS een relatief laag energieverbruik heeft en weinig grondstoffen nodig heeft om te produceren. Het is daarbij zeer licht van gewicht en bestaat grotendeels uit lucht.

Er is nog een tweede onderzoek waarin McKinsey veertien plastic verpakkingen vergelijkt met alternatieve materialen zoals papier, glas en katoen. Dertien van de veertien onderzochte plastic verpakkingen generen minder CO2 dan de alternatieve verpakkingen. Zo zorgt het gebruik van een EPS als verpakking van levensmiddelen voor 30% minder CO2-uitstoot dan dezelfde verpakking van papier. Het gebruik van plastic verpakkingen helpt bij het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen.

Het recyclen van EPS-verpakkingsmateriaal

EPS-verpakkingsmateriaal kan daarnaast ook nog eens gerecycled worden. Het materiaal wordt dan omgezet in nieuwe producten zoals isolatiemateriaal, als grondstof styreen voor XPS, maar ook voor producten zoals bloempotten of rompen van meubels. Zo blijft het materiaal in de kringloop en wordt er geen tot nauwelijks nieuwe grondstof gebruikt voor de productie van deze nieuwe producten.

Kortom, EPS als verpakkingsmateriaal is veel duurzamer dan de meeste mensen denken. Hoewel het niet biologisch afbreekbaar is, stoot het tijdens productie en transport veel minder broeikasgassen uit dan andere verpakkingsmaterialen. De belangrijkste voorwaarde voor een lage CO2 uitstoot is tevens de mogelijkheid tot recyclen. Verpakkingen van een mono-materiaal zijn het beste te recyclen, oftewel verpakkingen die bestaan uit slechts één materiaal. EPS (piepschuim/ Tempex) is zo’n mono materiaal en daarom meermaals te recyclen. Het is dan ook belangrijk om EPS niet zomaar weg te gooien, maar het apart in te leveren bij een recyclepunt. Zo dragen we allemaal ons steentje bij aan een duurzamere wereld!