
PIR & PUR
PIR en PUR zijn polyurethaanschuimen en verkrijgbaar in verschillende densiteiten (hardheden). Plastisense gebruikt veelal PIR. De meest toegepaste hardheden zijn PIR-35, PIR-40 en PIR-50 kg. Het materiaal is zelfs verkrijgbaar in plaatvorm tot PIR-300 en PIR-500. Deze materialen zijn zo hard dat ze vergelijkbaar zijn met hardheden die liggen tussen hout en steen.
Voor afwerking met veel detail
PIR leent zicht buiten isolatiemateriaal (zeer hoge isolatiewaarde) uitstekend voor het frezen van kunstwerken, logo’s, pretpark figuren e.d. PIR-35 t/m PIR-50 kg schuimen voelen onbewerkt aan als zeer fijne korreltjes, vergelijkbaar met fijn wit zand.
PIR is zeer strak te frezen en fijn schuurbaar en behoeven minder arbeid (minder plamuur en schuurwerk) dan het afwerken in EPS. Een nadeel van PIR is dat het basismateriaal vele malen duurder is dan EPS.

PIR en PUR lijken veel op elkaar, echter is PIR beter stabiel tijdens het frezen waardoor het materiaal minder snel krom trekt of vervormt. Tevens heeft PIR een betere brandveiligheid en een hogere isolatiewaarde. Ook is PIR materiaal sterker dan PUR.
De zogenoemde drukvastheid is hoger. PIR en PUR materiaal hebben net zoals XPS een gesloten celstructuur. Het heeft dus geen grove korrel of bolletjes structuur zoals EPS. Nadeel van PIR en PUR is dat het materiaal aanzienlijk duurder is dan EPS.
De keuze voor EPS
EPS is in vele toepassingen een weloverwogen en bewuste keuze als het gaat om toepassing, kosten, milieu en gezondheid. De toepassingen zijn eindeloos! Denk aan decoratie, belettering, meubilair, bouw en dergelijke.
De keuze voor XPS
XPS heeft in tegenstelling tot EPS weinig tot geen nabehandeling nodig, zoals schuren of plamuren. XPS heeft een hogere druksterkte dan EPS, hierdoor wordt het veelvuldig ingezet voor toepassingen met zware belastingen.